Friday, April 27, 2007

Sultan Mizan di tabal sebagai Yang Dipertuan Agong Ke 13


DYMM Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agung Al Watiqu Billah Sultan Mizan Ibni Al Marhum Sultan Zainal Al Muktafi Billah Shah dan DYMM Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agung Sultanah Nur Zahirah telah ditabalkan secara rasminya sebagai Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agung dan Raja Permaisuri Agung dalam satu majlis penuh istiadat dan warna-warni di Istana Negara pada 26 Disember iaitu semalam.
Tuanku Mizan dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-13 oleh Raja-raja Melayu pada mesyuarat khas Majlis Raja-raja ke-208 di Istana Negara pada 3 Nov 2006 bagi menggantikan Tuanku Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalullail yang tamat tempoh lima tahun baginda sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-12 pada 12 Dis 2006. Istiadat lafaz sumpah jawatan Seri Paduka Baginda sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-13 diadakan penuh istiadat di Istana Negara pada 13 Dis 2006 dan jawatan itu berkuatkuasa untuk tempoh lima tahun.
Seluruh lapisan rakyat mendoakan semoga Kebawah Duli Tuanku berdua akan diberikan kekuatan dan hidayah oleh Allah SWT untuk memimpin negara berdasarkan keadilan dan kebenaran sebagaimana yang diperintah oleh Allah SWT dan Rasul Nya SAW.
Daulat Tuanku! Daulat Tuanku! Daulat Tuanku!

No comments: