Friday, May 11, 2007

Lagi Umpan Pilihanraya

"Seramai 1.2 juta kakitangan awam seluruh negara akan menerima kenaikan gaji kerana mereka berhak mendapatnya", kata Datuk Seri abdullah Ahmad Badawi hari ini.

Memang para pekerja kaki awam berhak menerima kenaikan gaji satelah semakan gaji terakhir adalah 15 tahun yang lalu.

Cuepacs mencadangkan kenaikan 40 peratus untuk kumpulan sokongan II (Gred I hingga 16) yang merupakan jawatan terendah dalam sektor awam manakala 30 peratus bagi kumpulan sokongan I(Gred 17 hingga 40)

Bagi kumpulan pengurusan dan profesional (Gred 41 hingga 54), Cuepacs mencadangkan kenaikan sebanyak 20 peratus manakala bagi Jawatan Utama (Jusa) pula sebanyak 10 peratus.

Kakitangan awam pastinya gembira dengan kenaikan tersebut.Tetapi apalah ertinya kenaikan gaji kalau kerajaan gagal mengawal kenaikan harga barangan yang bakal mengikut naik juga.

Bagaimana pula mereka yang bukan kakitangan awam atau yang bekerja disektor swasta?
Kesan kenaikan gaji kakitangan awam sudah tentu memberi kesan yang negatif kepada mereka.

Walau apapun , kenaikan ini sebagai pertanda pilihanraya umum pastinya sudah terlalu hampir. Satu lagi umpan paling sedap untuk memancing undi selain berita pengukuhan ringgit dan peningkatan indeks komposit bursa Malaysia yang tertinggi dalam sejarah.

Nah, ekonomi bagus, kerajaan baik hati, pemimpin warak dan strategi pilihan raya yang palik licik maka hanya umno dan BN sajalah yang layak diberi mandat perintah Malaysia.

p/s : apa habaq orang-orang MTD dan UPU?

No comments: