Wednesday, May 16, 2007

Tepong Pula Melambung

Kementerian Perdagangan dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna mengumumkan kenaikan RM0.15 harga tepung gandum dari RM1.20 kepada RM1.35 sekilogram. Alasannya mudah, penigkatan kos pengangkutan dan kenaikan harga gandum di pasaran global. Dulu kata bila harga minyak dinaikkan harga barangan lain tak akan terjejas teruk.
Hah apa lagi tepong naik, harga roti terutamanya roti canai pun terus naik lagi sekupang. Dulu ada sorang menteri yang jaga kementerian ni menyarankan supaya dikecikkan saiz tapi jual pada harga yang sama, minyak pun kurangkan sikit kuantiti per liter dan jual dengan harga sama, bolehka? Boleh! tapi sama la tu.
Sebab tu sebelum ni saya tulis, sesiapa pun boleh jadi menteri kalau macam ni caranya. Kerajaan kata nak bela golongan makan gaji macam saya, lega roti dah pun naik harga. Kawan saya yang berniaga roti canai pun lega untungnya tak terjejas. Lepas ni mari kita sama-sama teka barang apa lagi yang akan naik. Betul la tu bila orang kata sekarang ni hujan saja yang turun, lain semuanya naik, tu pun pokok hujan kena naik dulu.
Tak pala naik sikit saja takkan terjejas kehidupan kita, sekolah tak kena tutup, masjid surau tak runtuh, Perodua VIVA pun dah keluar, nak pertikai apa lagi...

No comments: