Wednesday, August 29, 2007

Sekular vs Bukan Sekular?


Gambar di sebelah adalah pemimpin Islam yang bercita-cita untuk menegakkan syiar Islam dalam negara yang begitu sayangkan taraf sekular yang dimiliki sejak 1943 dulu. Orang Islam sendiri di sana lebih sayangkan title sekular dan mengaku sebagai sebahagian negara barat begitu takut dengan imej Islam. Tetapi inilah imej pemimpin yang dipilih majoriti rakyat. Lihatlah ‘First Lady’nya yang patuh mengamalkan ajaran Islam.
Kita sendiri takut dengan kerisauan rakyat Turki yang takut negara mereka menjadi Islam. Dalam wawancara yang disiarkan di televisyen saya tertarik dengan seorang wanita yang berkata “kami belum pernah melihat Hayrunisa (isteri Abdullah Gul) bercakar di tempat awam atau majlis kerajaan, tetapi jika kemodenan yang dimahukan oleh rakyat dapat dituruti, mereka rasa tudung dikepalanya seolah-olah tiada”.
Teringat pula saya pada kisah orang PAS Sungai Pial yang takut diketahui orang yang dia orang PAS hingga sanggup tidak menjemput jiran dekat yang orang tempatan kenali sebagai aktivis PAS ke majlis kenduri di rumahnya.


..dan bandingkan pula dengan gambar dibawah!
Apa yang boleh kita komen bila Pak Lah sendiri keliru dengan taraf Malaysia sebagai negara Islam, Islam Hadhari, Sekular, Islam tapi mengamalkan undang-undang sekular atau bukan negara sekular tapi mengamalkan fahaman sekular?
Lihat sendiri lah Pak Lah dan Jeane Danker

No comments: