Tuesday, April 1, 2008

PERMOHONAN MAAF KEPADA TUN SALLEH ABBAS - BEKAS KETUA HAKIM NEGARA

Penulis Import: PWTC (Pak Wan Tukang Celoteh)


Baru-baru ini, menteri baru di JPM, Dato' Zaid Ibrahim berkata bahawa kerajaan akan dicadangkan supaya memohon maaf kapada bekas Ketua Hakim Negara Tun Salleh Abbas.
Soalannya, kerajaan yang mana? Kerajaan yang ada sekarang ialah dua puloh tahun lebih muda daripada kerajaan yang memecat bekas Ketua Hakim itu. Tetapi, bekas Perdana Menteri yang mengarahkan supaya bekas Ketua Hakim itu dipecat masih hidup lagi. Dia bertanggungjawab kalau pun kerajaan nak minta maaf. Dato' Zaid ibrahim tak perlu pening kepala memikirkan siapa yang harus minta maaf.
Orang yang wajib minta maaf ialah Dr. Mahathir Mohamad, anak Keling Alor Setar yang tak tahu tutup mulut itu. Beliau, tanpa belas kasihan, tanpa memikirkan bahawa wibawa bekas Ketua Hakim itu telah beliau bogelkan, tanpa memikirkan maruah anak Terengganu yang terpelajar itu telah memecatnya semudah membunuh seekor nyamuk!
Kita menyingkap sebentar sejarah yang telah berlaku. Tun Salleh Abbas sebenarnya mahu menghukumkan bahawa mesyuarat agung UMNO tahun 1987 itu diisytiharkan tidak sah kerana pembesar-pembesarnya main kotor. Sebelum itu, ahli-ahli UMNO yang tidak puas hati bila mahkamah tinggi mengharamkan parti tersebut telah mengemukakan rayuan dan Tun Salleh Abbas telah mengambil berat supaya penghakiman itu dikaji semula. Sebenarnya, pengharaman itu yang Mahathir mahu. Bila parti asal itu diharamkan, bolehlah beliau meneruskan usaha kotornya menubuhkan parti UMNO baru dengan beliau menjadi Presiden sambil mengenepikan penentang-penentangnya. Apabila Tun Salleh mahu kes itu didengar semula, ini sudah bererti pengharaman parti asal akan ditarik balik dan UMNO akan hidup semula. Kalau begitu, UMNO baru dengan sendirinya akan menjadi macam 'anak di luar nikah'! Maka Mahathir pun merencanakan pemecatan Tun Salleh dengan cara yang paling halus sehingga orang-orang yang buta politik beranggapan bahawa Tun Sallehlah yang menjerat lehernya sendiri. Dengan itu, selesalah Mahathir 'berzina' dengan parti barunya.
Sekarang dia enggan minta maaf. Katanya pemecatan itu mengikut lunas undang-undang dan prosedur kerajaan. Memanglah kalau dia yang pegang 'steering' kerajaan. Belok kiri ke, belok kanan ke, semua hak dia. Nampaknya, semua penasihat-penasihat ugama kerajaan sedang bersembunyi dalam lubang-lubang tikus di Pusat Islam. Mereka tak berani keluar untuk memberi nasihat kapada kerajaan Islam Hadhari sekarang tentang hukum Islam yang bersabit dengan permohonan maaf.Tambahan pula budak Zahid Hamidi dah jadi 'Mufti' kabinet. Siapa yang buat salah, orang itu yang kena minta maaf. Dia wajib minta maaf secara terbuka dan terangkan perkara-perkara yang menjadi tipu helahnya semasa dia melakukan kesalahan itu sebab ini perkara besar yang melibatkan maruah negara dan institusi kehakiman. Kemudian untuk bilasan terakhir penyucian supaya yang empunya kesalahan tidak kantoi di Alam Barzakh, tukarkan arahan pemecatan Tun Salleh kapada persaraan, kemudian bayar balik tunggakan persaraan selama mana dia dipecat dan kembalikan statusnya sebagai seorang pesara kerajaan. Pergi jumpa dia dan minta halal dunia sampai akhirat. Itu sahaja. Sekiranya tidak, bukan sahaja mantan Perdana Menteri masuk neraka, Perdana Menteri sekarang, menteri-menteri kabinet dahulu dan sekarang, para hakim talam dua muka serta semua ahli dan penyokong parti yang meredhai pemecatan itu turut terbabit. Alangklah seboknya nanti keadaan di Padang Mahsyar kelak? Zaid Ibrahim bukan tahu itu semua! Tanyalah Tok Mufti kerajaan negeri masing-masing sebab seorang lagi yang jahil ialah 'Mufti Kabinet' Zaid Hamidi. Kalau tok Mufti kerajaan tak tahu nak jawab, tanya tok-tok guru dalam PAS! Kalau mantan PM tak mahu minta maaf, maka permohonan maaf daripada orang lain TAK SAH! Mana boleh? Che Det makan nangka, tangan Pak Lah kena getah! Tangan Pak Lah pun dah cukup dengan macam-macam getah sampai nak cuci pun tak boleh. Sekarang dia pun dan bau macam kilang getah!
Kalau ahli-ahli BN tak mahu masuk neraka (yang tempohnya mungkin beratus ribu tahun - ingat sehari dalam neraka bersamaan 1,000 tahun di dunia), jom semua pakat masuk PAS. Kalau tak mahu masuk PAS, masuk PKR. Kalau tak mahu keduanya, duduk diam-diam tapi keluarlah dari UMNO dan BN. Nak buat apa kekal dalam kapal yang dah nak tenggelam tu?

No comments: