Friday, May 9, 2008

Ibrahim Ali cadang Presiden PAS jadi Perdana Menteri

Dato' Paduka Ibrahim Ali (Bebas-Pasir Mas) dalam ucapan menjunjung Titah Ucapan Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat mencadangkan agar kerajaan yang mengalami krisis kepimpinan hari ini menukar kepimpinan negara.
"Saya nak cadangkan jika rakyat sokong Yang Amat Berhormat Presiden PAS, Tuan Guru Dato' Seri Abdul Hadi Awang sebagai Perdana Menteri Malaysia," katanya bersungguh.
"Mana tahu berkat doa-doa orang-orang seperti tok guru yang berjuang dan bersih manalah tahu doa mereka ini diterima Allah,"
'Atau dalam masa dua tiga bulan ini pinjamkan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat ke Putrajaya untuk membersihkan 'tingkat empat' yang menjadi persoalan dalam negara, manalah tahu dengan solat hajat Tok Guru ini boleh membersihkannya," tegasnya.
Beliau berkata, krisis kepimpinan dalam kerajaan dan Umno telah berlaku dan kini rakyat perlu kepada kepimpinan yang berwibawa.
Beliau juga tidak menolak kemungkinan Dato' Seri Anwar Ibrahim atau sesiapa sahaja untuk menjadi Perdana Menteri, tetapi asasnya mereka perlu diterima rakyat, berwibawa dan bersih.
Beliau juga mempersoalkan pelbagai isu yang membabitkan penyelewengan dalam urusan pengagihan kontrak kerajaan, selain rasuah yang berlaku.
Katanya kerajaan sendiri tidak bersungguh dalam membasmi rasuah, katanya.

No comments: