Thursday, June 26, 2008

Kedah Perlu Contohi Kelantan Dalam Berjimat Cermat

Kerajaan Negeri Kedah perlu mengambil berat beberapa langkah ke arah menjimatkan perbelanjaan kerajaan negeri ekoran kenaikan harga minyak sekarang.
Langkah itu perlu diikuti semua pemimpin, pegawai dan kakitangan kerajaan negeri bagi membolehkan perbelanjaan untuk kesejahteraan rakyat mncukupi. Ikutilah langkah penjimatan yang diumumkan Kerajaan Negeri Kelantan kerana ketika ini Kelantan adalah sebaik-baik contoh yang ada untuk dituruti oleh kerajaan negeri Pakatan Rakyat

Antara langkah penjimatan yang telah diputuskan iaitu;

1. Kesemua pemimpin hanya dibenarkan menggunakan penerbangan kelas ekonomi sama ada urusan dalam dan luar negara kecuali kes-kes yang melibatkan kesihatan

2. Tuntutan elaun anggota Exco kerajaan negeri serta pegawainya dihadkan sebagai usaha berterusan menjaga ekonomi kerajaan negeri disebabkan peningkatan kos hidup sekarang.

3. Program yang melibatkan kerajaan negeri atau jabatan hendaklah diadakan di pejabat atau dewan-dewan milik kerajaan dan bukannya di hotel.
4. Manakala penggunaan peralatan elektrik seperti penghawa dingin, lampu dan komputer hendaklah dimatikan pada waktu rehat kecuali ada kakitangan yang sedang bertugas.
5. Pengendalian perbelanjaan perayaan turut dikurangkan kepada 30 peratus dan amalan menempah pakaian seragam urusetia sesuatu program dihentikan.
6. Penjimatan pembelian peralatan pejabat

7. Pemberhentian segera projek pembaikan taraf yang tidak diperlukan.

No comments: