Wednesday, May 28, 2008

RAMAI MUSLIM ANTARA MANGSA GEMPA BUMI DI CHINA

RIBUAN umat Islam turut terkorban atau cedera, sementara ratusan masjid dan madrasah telah musnah atau rosak akibat gempa bumi di Sichuan, China. Ini didedahkan Pengarah Urusan Nam San Food Manufacturing Pte Ltd, Jaafar Ma Jia Hui, yang sedang melawat China semasa gempa sekuat 7.8 pada Skala Richter itu melanda pada 12 Mei lalu. Beliau, yang juga presiden kehormat Badan Amal Zhang Jia Chuan, berada di sana dari 12 hingga 23 Mei lalu. Gempa itu mengorbankan lebih 67,000 nyawa dan menyebabkan lebih lima juta penduduk hilang tempat tinggal dan Ia turut mencederakan lebih 362,000 penduduk dan memusnahkan lebih 420,000 rumah.

Menurutnya lagi, beribu-ribu penduduk Islam di beberapa perkampungan dan kawasan autonomi Islam (kawasan yang mempunyai ramai penduduk Islam) di Bei Chuan, Wen Chuan, Mau Sien dan Ching Chuan, kesemuanya terletak di Sichuan, terkorban.'Tidak ramai, yang mengetahui bahawa wilayah Sichuan dan Gansu, yang tidak jauh dari pusat gempa itu, mempunyai ramai penduduk Islam. Di Gansu saja lebih 28,000 umat Islam cedera dalam gempa bumi itu, 382 masjid dan 983 madrasah rosak dan lebih 13,284 kediaman penduduk Islam musnah, Menurut Habib Hassan imam masjid Ba’alwie , pihaknya telah menghubungi badan bantuan kemanusiaan Mercy Relief untuk melihat sejauh mana umat Islam di sini dapat menghulurkan bantuan kepada mangsa bencana itu.

Mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai nasib umat Islam di China yang dilanda bencana itu boleh melayari laman Internet http://www.norislam.com/ atau http://www.zjccharity.org.cn/.

Sumber: AF

No comments: