Friday, June 20, 2008

Semua Perlu Sokong Pemuda PAS Selangor

Semua Dewan Pemuda perlu menyokong bantahan yang dilakukan oleh Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor terhadap penganjuran konsert dua penyanyi wanita tempatan, Ella dan Mas Idayu sempena perlawanan bola sepak Piala Sultan Selangor 6 Julai ini.
Pemuda PAS tidak sesekali menyekat kebebasan rakyat dan sesiapa sahaja yang ingin mendengar atau mengadakan konsert.
Walaubagaimana pun ia perlu menekankan kepada hiburan yang lebih mendidik rakyat dan bukannya sekadar satu warisan seni yang kabur. Penganjur konsert-konsert rock atau dangdut tidak menghalalkan masalah sosial, tetapi sedar atau tidak perlaksanaannya akan membuka ruang bagi segelintir pihak yang suka mengambil kesempatan untuk pergi ke arah itu.

Kita harus berusaha untuk mengurangkan gejala sosial ini dan bantahan Pemuda Selangor itu adalah sebahagian usaha untuk mengurangkan. Tindakan itu wajar dilihat dalam skop yang lebih luas dan mencanai pemikiran yang lebih kreatif sebagai alternatif kerana kita tidak mahu penganjuran itu bersifat stereotype atau sama dengan dasar Barisan Nasional. Kita harus tunjukan kelainan agar rakyat dapat merasai perubahan yang dijanjikan.

Pemuda PAS tidak menolak hiburan dan kita juga benarkan ahli kita terlibat sebagai penyanyi seperti Ustaz Akil Hayy dan ramai lagi. Biarlah hiburan itu mendidik dan artis yang ditonjolkan itu lebih bersopan serta tidak terkinja-kinja atau menjerit hingga menghilangkan identiti sebagai wanita Melayu yang sopan. Artis adalah golongan yang dekat pada masyarakat dan menjadi 'role model' kepada generasi muda, justeru wajarlah konsert berkenaan dibatalkan.
Jika ingin diteruskan juga, kedua-dua penyanyi berkenaan haruslah bersetuju untuk mengikuti panduan syariat dan bentuk konsert yang lebih baik dari yang biasa mereka lakukan. Jaminan itu perlu ada kerana kita mahukan perubahan bukan pada mereka sahaja tetapi pada keseluruhan masyarakat, agar impak yang positif dapat dijana bagi membangunkan negeri pada acuan yang lebih baik.
PAS adalah sebuah gerakan Islam. Kerjanya bergerak dan menggerakkan ke arah keagungan Islam. Ia bergerak menyatukan umat Islam di dalam Islam. Keagungan adalah dengan bersatu di dalam Islam. Kerja PAS adalah dakwah dan geraknya adalah gerak dakwah. Hikmah terbesar di dalam PAS adalah istiqamah. Ia tidak layu ketika rakan - rakannya layu. Ia bertahan ketika diasak dan ia bergerak ketika ruang diberi

No comments: