Thursday, July 10, 2008

TV3 Perlu diajar

Stesen televisyen swasta TV3 sekali lagi cuba menimbulkan kekeliruan apabila menyiarkan rakaman video yang dihantar oleh individu tertentu dan memaparkan berita yang sama sekali tidak benar dan berniat jahat. TV3 yang merupakan salah satu stesen popular dengan berbagai program hiburan itu mengutip sampah untuk tatapan umum. Apa yang disiarkan memang sampah kerana ia adalah rakaman dari luar pagar lapangan terbang di Alor Star yang mungkin dibuat oleh pengintip yang diupah mencari salah kerajaan negeri.
Semua rakyat perlu mengajar dengan memboikot stesen itu kerana ketika dunia yang penuh dengan pelbagai pilihan sumber berita, adalah tidak bijak jika kita masih memilih saluran tidak beretika sebegini.

Pesawat sewa khas yang dinaiki Menteri Besar Kedah, Azizan Abdul Razak semalam adalah bagi menyertai rombongan Diraja Kedah ke Brunei untuk menyembah titah mengundang Sultan Brunei ke majlis Sambutan Jubli Emas Pemerintahan Sultan Kedah pada Selasa ini.
Setiausaha Akhbar kepada Menteri Besar, Hilmi Khalid, berkata rombongan Diraja itu diketuai Tunku Bendahara Kedah yang disertai isterinya selain Ketua Istiadat Istana, Datuk Saad Endut dan isteri serta YAB Ustaz Azizan dan isteri.
Petikan berita tersebut menyiarkan rakaman rombongan itu menaiki pesawat dan menyebut seolah-olah Menteri Besar bersama rombongannya telah menaiki pesawat khas yang disewa bagi tujuan perjalanan rasmi. Kita minta selepas ini TV3 merujuk kepada sumber rasmi kerajaan negeri sebelum menyiarkan apa-apa berita yang boleh menimbulkan kontrovesi mengenai negeri Kedah. Gambar rakaman yang disiarkan dengan jelas menunjukkan payung berwarna kuning digunakan untuk mengiringi rombongan Diraja itu.
Ini merupakan satu penghinaan kepada istana dan kita menuntut supaya TV3 memohon maaf dan memperbetulkan persoalan yang telah sengaja ditimbulkan ini.

No comments: