Thursday, February 18, 2010

SELAMAT DATANG RABI'UL AWAL

Lazimnya kedatangan bulan Rabiul Awal setiap tahun disambut meriah dengan perayaan Maulidur Rasul. Sebenarnya, pada bulan Rabiul Awal ini terdapat beberapa peristiwa penting yang lain yang telah berlaku dalam sejarah Islam.

Pengertian.

Bulan Rabiulawal bermaksud bulan dimana bermulanya musim bunga bagi tanaman. Mengikut kebiasaannya di Tanah Arab, sewaktu bulan Rabiulawal pokok buah-buahan mula berbunga dan seterusnya berbuah.

Maka nama bulan ini diambil sempena musim bunga tanaman mereka. Dan setelah kedatangan Islam, Rasulullah SAW telah mengekalkan nama Rabiulawal ini sehinggalah sekarang.


PERISTIWA-PERISTIWA PENTING BULAN RABIULAWAL

Ada banyak peristiwa penting yang telah dicatatkan oleh sejarah jatuh bangunnya tamadun Islam di dalam bulan Rabiulawal ini dan diantaranya ialah;


1.Kelahiran junjungan besar kita, Nabi Muhammad Rasulullah SAW

Terdapat dua pendapat tarikh kelahiran Nabi s.a.w:

a) Pada 12 Rabiul Awal (kebanyakan Ulama),tahun gajah bersamaan 23 April 571M. Ini adalah sumber yang masyhur.

b) Pada 9 Rabiul Awal (Ulama Hadis dan Pakar Falaq).

Tarikh kelahiran dalam Masehi adalah 20 atau 21 atau 22 April 571 Masehi.

Diantara peristiwa yg menarik ketika baginda dilahirkan adalah bergegarnya Istana Kisra, gugurnya 14 serambi istana tersebut, keringnya air tasik sawa dan terpadamnya api sembahan orang-orang Majusi yang mana telah seribu tahun tidak pernah padam. (Hadis riwayat Al-Baihaqi)2. Perlantikan Nabi menjadi Rasul.

Dibulan Rabiulawal inilah Nabi Muhammad SAW diangkat menjadi Rasul. Ketika ini Nabi Muhammad SAW berumur 40 tahun. Maka dengan ini bermulalah dakwah baginda secara rasmi di Makkah al-Mukarramah.


3. Hijrah

Tarikh hijrah adalah tarikh tibanya Rasulullah di Madinah al-Munawwarah pada ketika ini di sebut Yatsrib. Rasulullah sampai di Quba’ pada hari Isnin 8 Rabiulawal dan Baginda sampai di Kota Madinah pada hari Jumaat 12 Rabiulawal dan Baginda menunaikan solat Jumaat yang pertama.


4. Peperangan.

Banyak peperangan yang telah terjadi pada zaman Rasulullah SAW diantara tentera islam dan tentera kuffar. Diantara peperangan yang berlaku di bulan Rabiulawal ialah peperangan Safwan (Badar pertama), Bawat, Zi Amar (Ghatfan), Bani An-Nadhir, Daumatul Jandal dan peperangan Bani Lahyam.


5. Wafatnya junjungan besar kita, Muhammad Rasulullah SAW.

Rasulullah telah wafat pada hari Isnin 12 Rabiulawal 11H bersamaan 7 Jun 632M. Baginda wafat di rumah isterinya Aisyah r.a dan dikebumikan di Madinah al-Munawwarah.


6. Abu Bakar r.a Menjadi Khalifah

Pada hari Rasulullah wafat, para sahabat tidak mahu menangguh urusan pentadbiran kerajaan dan segera melantik saidina Abu Bakar r.a di Dewan Bani Sa’idah. Ini adalah kerana urusan pentadbiran negara tidak boleh terhenti walau seketika dan ini adalah nadi sesebuah kerajaan dan sebahagian sahabat pula menguruskan pengkebumian jenazah Rasulullah SAW yang diketuai oleh Saidina Ali.


7. Pembukaan Iraq

Tentera Islam yang dipimpin oleh Khalid Ibni Walid telah memasuki Iraq dan bermulalah pemerintahan Islam di bumi Iraq di zaman Saidina Abu Bakar.


8. Pembukaan Baitul Muqaddis

Salahuddin al-Ayubi telah memimpin tentera Islam menewaskan tentera Salib dan seterusnya membuka pintu bagi pembukaan Baitul Muqaddis pada tahun 583 H.


9. Kejatuhan Empayer kerajaan Islam Sepanyol.

Kubu terakhir tentera Islam di Andalusia telah ditumbangkan oleh tentera Sepanyol yang dipimpin oleh Ferdinando dan Isabella pada tahun 897H. Bermulalah kemusnahan tempat-tempat bersejarah warisan umat Islam, masjid-masjid ditukar menjadi gereja dan muzium dan tiada lagi suara azan di negara tersebut.

1 comment:

JanuskieZ said...

Hi... Looking ways to market your blog? try this: http://bit.ly/instantvisitors