Wednesday, June 23, 2010

AL-FATIHAH...HARI INI GENAP 8 TAHUN PEMERGIAN AL-MARHUM UST FADZIL NOOR

Al-Fatihah...Hari ini genap 8 tahun pemergian Al-Marhum Ust Fadzil Noor. Walaupun jasad beliau telah lama disemadikan di bumi barakah Muasasah Darul Ulum namun roh perjuangan beliau tetap segar dalam jasad-jasad ahli gerakan Islam di Malaysia. Beliau sentiasa dikenang serta diingati dalam sejarah perjuangan gerakan Islam yang panjang di Malaysia.

Sejarah hidup ringkas Ust Fadzil

Presiden PAS Ustaz Dato Fadzil Noor meninggal dunia di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia pada jam 10.30 pagi 23 Jun 2002.

YB Ustaz Dato' Hj Fadzil @ Ali bin Mohd. Noor dilahirkan pada 13 Mac 1937 di Kampung Seberang Pumpung, kira-kira tiga kilometer dari bandar Alor Setar, Kedah.

Sejarah awal pendidikan Ustaz Dato' Hj. Fadzil Mohd. Noor bermula sekitar tahun 1946. Waktu itu beliau mengikuti pendidikan awal di Sekolah Melayu Derga, Alor Setar sehingga tahun 1949. Kemudian menyambung pelajaran di peringkat menengah di Maktab Mahmud sehingga tahun 1958 sebelum meneruskan pengajian tinggi di tempat yang sama hingga tahun 1962.

Tahun 1963 beliau telah menyambung pelajaran ke seberang laut dengan mengikuti pengajian di Universiti Al-Azhar, Mesir dengan mendapat biasiswa kerajaan negeri Kedah. Di Universiti Al-Azhar, beliau mengambil jurusan Perundangan Islam (Syariah) dan menamatkan pengajiannya pada tahun 1967 dengan memperolehi ijazah Sarjana Muda dalam lapangan tersebut.

Ustaz Dato' Hj Fadzil Mohd. Noor telah mendirikan rumah tangga dengan sepupunya Siti Khadijah Ibrahim pada tahun 1963. Isteri beliau merupakan bekas pelajar Sekolah Menengah Agama Farbish Bakar, Alor Setar, Kedah. Kemudian setelah berkahwin turut bersama melanjutkan pelajaran ke Al-Azhar bersama suaminya.

Hasil perkahwinan beliau dikurniakan lapan orang anak iaitu Huda, Ammar, Aiman, Muna'izzah, Muhamad Faiz, Salwa, Ahmad Fauwaz dan Ahmad Anas.

Pada tahun 1967, sewaktu di Al-Azhar, beliau pernah memegang jawatan Setiausaha dan Timbalan Presiden dalam Kesatuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM).

Tahun 1967 beliau pulang ke tanah air dan ditawarkan berkhidmat sebagai tenaga pengajar di Maktab Mahmud. Pada 1973 ditawarkan berkhidmat sebagai pensyarah bahagian pendidikan Islam di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) sehingga tahun 1978.

Beliau telah dipecat oleh pihak pentadbir UTM ekoran tindakan beliau bertanding dalam pilihan raya pada tahun 1977 di Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Alor Merah dan Parlimen Kuala Kedah.

Walau bagaimanapun, pemecatan beliau oleh pihak pentadbiran UTM dianggap tidak sah di sisi undang-undang dan mahkamah telah mengarahkan pihak pentadbir UTM membayar ganti rugi. Setelah isu tersebut selesai, beliau kembali bertugas sebagai pensyarah dan beberapa bulan kemudian beliau telah meletakkan jawatan kerana menceburkan diri sepenuh masa dalam PAS.
Selain aktif dalam politik, beliau pernah memegang jawatan Setiausaha Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) cawangan Negeri Kedah.

Beliau pernah menganggotai Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) dan memegang jawatan Setiausaha Penerangan Pertubuhan itu tahun 1973 hingga 1974. Beliau pernah memangku jawatan Presiden ABIM apabila Presiden ketika itu, Anwar Ibrahim ditahan di bawah ISA. Selain itu beliau juga merupakan Setiausaha Agung Persatuan Ulama' Malaysia (PUM) tahun 1974.

Beliau melibatkan diri dalam politik PAS sejak tahun 1959 sewaktu menuntut di Maktab Mahmud. Beliau telah dilantik menjadi Yang Dipertua PAS kawasan Kuala Kedah dan Ahli Perhubungan PAS Negeri Kedah. Kemudian beliau menganggotai Exco PAS Kedah. Penonjolan daya kepimpinannya semakin cemerlang telah meyakinkan anggota parti untuk melantik beliau sebagai Naib Yang Dipertua PAS Pusat sepenuh masa tahun 1981 hingga 1983.

Tahun 1983 beliau telah dilantik menjadi Timbalan Yang Dipertua PAS sebelum diberikan kepercayaan penuh oleh seluruh ahli PAS untuk menjadi Yang Dipertua PAS tahun 1989 sehingga sekarang dengan gelaran Presiden PAS.

Pembabitan awal Ustaz Dato' Fadzil di dalam kancah politik pilihan raya bermula tahun 1978, di mana PAS telah memberi mandat kepada beliau untuk bertanding di negeri Kedah dalam pilihan raya umum iaitu di kawasan Parlimen Kuala Kedah dan DUN Alor Merah.

Pada tahun 1980, beliau sekali lagi bertanding dalam pilihan raya kecil di kawasan DUN Bukit Raya berikutan kematian ahli DUN kawasan tersebut.

Tahun 1982 beliau sekali lagi bertanding di kawasan DUN Bukit Raya dan seterusnya berjaya mempertahankan kerusi di kawasan itu selama empat penggal berturut-turut sehingga Pilihan raya Umum 1995.

Pada 1982 beliau menang dengan mengalahkan calon Barisan Nasional (BN) Haji Safirol Haji Hasim dan calon bebas Mohd. Mokhtar Abdullah dengan majoriti 346 undi, 1986 menang dengan majoriti 2,215 undi mengalahkan calon BN Ahmad Zakuan Hj. Ahmad, 1990 mengalahkan calon BN Dato' Syed Mansor Barakbah dengan majoriti 1,829 dan terbaru pada Pilihan raya Umum 1995 mengalahkan calon BN juga iaitu Fadzil Hanafi dengan majoriti 2,414.

Hingga jam 10.30 pagi pada 23 Jun 2002, apabila Allahyarham menghembuskan nafas terakhir, Ustaz Dato' Hj. Fadzil Mohd. Noor telah menerajui kepimpinan PAS dan diamanahkan sebagai Presiden parti.

3 comments:

Anonymous said...

Alfatihah...Semoga Rohnya dicucuri rahmat dan diletak ditempat yang mulia disisi Nya.
Sekiranya Al-marhum dan teman-teman seperjuangannya yang lain yang telah sama meninggalkan kita masih hidup pasti Perjuangan Parti PAS akan terus berlandaskan syariat Islam.Kemasukkan kaum kafir tidak terjadi di dalam PAS.Sedih apabila memikirkan hal ini.Mereka berjuang menegakkan Parti berlandaskan Islam , tetapi akhirnya dirosakkan oleh tangan-tangan yang mementingkan kenikmatan peribadi tanpa menoleh kebelakang melihat dasar perjuangan pemimpin-pemimpin terdahulu.Parti yang 100% milik Islam dah menjadi sama dengan Parti-Parti yang lain di Malaysia. Sudah hilang keistimewaan Islamnya dan sudah hak untuk bercakap mewakili Islam dan Melayu.
Kepada semua ahli dan pejuang yang beragama Islam sama-sama lah kita berdoa agar perjuangan kita selama ini di redhai oleh Allah. Sama-sama lah kita bermohon ke hadrat Allah semoga perjuangan kita dikembalikan ke perjuangan asal seperti perjuangan orang-orang sebelum kita. Kafir tetap Kafir walau apapun syaratnya. Islam yang membela kafir akan merosakkan segala yang telah dibina dan akan amat payah untuk membaikinya kembali ... AMIN

Anonymous said...

ALFATIHAH.TERIMA KASIH KERANA MEMPERINGATI HARI INI GENAP 8 TAHUN KEMBALINYA UST FADZIL NOOR KE RAHMATULLAH.DALAM SEKIAN BLOG YANG DIBUKA HANYA BLOG INI YANG MENGINGATINYA.
SEMOGA PERJUANGAN BELIAU DAPAT DITERUSKAN OLEH KITA.KEPADA ANON 4:10 BERSAMALAH KITA MENENTANG KEMASUKKAN KAFIR DI DALAM PARTI PAS BERDASARKAN APA YANG DIBUAT OLEH PARA ULAMA DAN PEMIMPIN KITA DAHULU.

Ibnu Rashid said...

al-fatihah....semoga rohnya berada di sisi para ambia'...
kpd dua Aniny di atas, siapa kamu sebenarnya? adakah kamu di upah untuk menaip kenyataan itu ? kamu pasti penesalan kamu itu benar? jika kamu orang PAS, pasti kamu xakan keluarkan kenyataan bodoh ini...