Thursday, July 21, 2011

JUMPA POPE BENEDICT XVI: PENGANUT KATOLIK SOKONG BN?


Kenyataan Media (20 Julai 2011)

Dewan Pemuda PAS Pusat (Malaysia) terpanggil mengulas pertemuan Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak dengan Pope Benedict XVI yang jelas membuktikan tindakan terdesak Barisan Nasional (BN) untuk meraih sokongan penganut Katolik di Malaysia kerana dilihat di dalam masa yang sama, rombongan turut membawa juga seorang pemimpin Katolik Malaysia Tan Sri Murphy Nicholas Xavier Pakiam ke Vatican sempena lawatan Perdana Menteri di sana. Bagi kami, tindakan tersebut jelas sepertimana dahulu juga ketika Perdana Menteri turut membuat lawatan ke Negara India dan China bagi tujuan meraih psikologi pengundi berbangsa India dan Cina di Malaysia menjelangnya Pilihanraya.

Juga suatu ketika dahulu, usaha Dato’ Seri Najib untuk membawa Sheikh Yusuf al-Qaradawi ke Malaysia kurang berkesan bagi tujuan yang sama untuk membina pengaruh umat Islam terhadap pemerintahan BN ketika itu. Bagi kami usaha membawa Ulama-Ulama luar negara untuk membela perbuatan Dato’ Seri Najib dan BN juga gagal. Kami melihat Dato’ Seri Najib terpaksa pergi membuat lawatan ke negara-negara maju seperti Negara Amerika, Britain dan negara-negara lain untuk menerangkan keadaan sebenar dari terus dikritik oleh negara maju yang ada yang mengecam Malaysia dalam krisis politik yang semangkin buruk selepas Perhimpunan Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) pada 9 Julai yang lalu.

Bagi mengekalkan kuasa pemerintahan BN, Dato’ Seri Najib dipaksa bergerak keseluruh dunia bagi membuktikan BN masih mampu kekal memerintah. Dan tindakannya juga bertemu dengan tokoh Agama adalah langkah bagi memberikan keyakinan dan psikologi bagi membina sokongan terhadap BN menjelangnya Pilihan Raya Umum (PRU) ke – 13 yang semangkin hampir berikutan kebangkitan rakyat pelbagai kaum dan Agama baru-baru ini yang menuntut satu sistem Pilihanraya di Malaysia yang telus dan terbaik. Kami juga melihat, Dato’ Seri Najib tidak layak untuk bercakap soal perpaduan dan Agama dengan Pope Benedict kerana pada hakikatnya beliaulah yang bertanggungjawap dalam perpecahan yang berlaku di Malaysia sekarang.

RAJA AHMAD AL-HISS

Naib Ketua,

Dewan Pemuda PAS Malaysia.

2 comments: